Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mašiach

V minulém článku Konec světa - Nový začátek jste dostali obecné informace o novém světě, který přijde pomocí odhalení krále Mašiach a konečného vykoupení (hebrejsky "Geula"). 

Pojďme ale začít od začátku, abychom to pochopili trochu více do hluboka a detailně...

 

Tento svět, ve kterém se nacházíme, není tím světem, který Bůh zpočátku vytvořil. Podle toho, jak popisuje Tóra (Starý zákon) a podle toho, co říkají naši moudří, víme, že původní svět byl mnohem duchovnější, a to až takovým způsobem, že i materiálno bylo na mnohem vyšší duchovní úrovni. Znamená to, že svět netrápily nemoci, omezená životnost lidí, zvířat nebo rostlin. Proto například vědci určili u mnohých hornin a kamenů stáří několik milionů let a přitom je to jen proto, že jejich věk nebyl omezen a byly vytvořeny stromy na jiné úrovni a kvalitě, než je tomu dnes. Ještě je třeba doplnit, že Bůh tvořil svět už hotový s dospělými stromy, lesy, zvířaty, stromy, kameny apod. To je i důvod, proč čteme v Tóře (Starý zákon), že lidé na počátku světa žili mnohem déle a bylo to naprosto normální a běžné. Život se postupně generačně zkracoval. Jelikož byl svět na mnohem vyšší duchovní úrovni, tak mnohé problémy a těžkosti dnešního světa, dříve neexistovaly. Ale tím, že Adam hřešil, Bůh byl nucen svět proklít a proto svět dramaticky padl a změnil se do světa dnešního, nízkého, i když pro nás běžného.

 

Dny příchodu Mašiach jsou návratem světa do počátku jeho stvoření. Víme, že celý smysl a cíl naší práce v této době je přinést úplnou a kompletní opravdu prvního hříchu. Až bude oprava dokončena, vrátí se svět do svého původního stavu, který byl před prvním hříchem a před následným pádem do nižšího stavu. Maimonides příchod Mašiach popisuje, mimo jiné, i větou: "Dny po příchodu Mašiach budou Olam Keminhago Noheg", což znamená : "Běh světa bude řízen tak, jak bylo zvykem". Rabi Jicchak Abarbanel to vykládá, že nebudou na světě nadpřirozené věci mimo své hranice. Ale to, že se svět vrátí do svého počátečního stavu před úpadkem jak bylo zvykem, což nám bude připadat nadpřirozené. Tím pádem pochopíme, co říkají naši moudří. Například v traktáru Ktuvot"I neovocné stromy budou plodit ovoce." "Pšenice bude vysoká jako datlovník a bude převyšovat vrcholky hor." "Každé pšeničné zrno bude velké jako dvě ledviny obřího býka." Všechny tyto dokonalé věci nebudou zázraky, ale "jen" návrat světa to jeho přirozeného stavu. Tóra (Starý zákon) sama nám slibuje, že jestli národ Izrael bude chodit po cestách Tóry, zaslouží si všechna úžasná požehnání a hojnost. Jeden z těchto slibů můžeme vidět ve III. Knize Moše, Kapitola 26, Verš 4: "...budu vám já dávat deště v jejich období, země bude vydávat svou úrodu a strom v sadě své plody." Naši moudří požehnané paměti o tom říkají: "Ne tak, jak se chová země teď, ale tak, jak se chovala v období prvního člověka. V ten den, co se něco zaselo, tak se to také sklidilo. Ovocné stromy plodily v den, ve který byl zasazeny. I dřevo všech ovocných stromů bylo jedlé." Tím pádem je jasné, že v období Mašiach, když se svět vrátí do svého původního stavu, uvidíme, jak se všechny tyto sliby uskuteční.

 

Záleží jen na nás a našich zásluhách, jak rychle to bude celé probíhat. Jsou dvě základní možné cesty. "Chudák, který jede na oslu" a  nebo "Nebeská oblaka". To první znamená zdlouhavý způsob, kdy bude stát třetí chrám v Jeruzalémě, národ Izrael bude moct žít ve své zemi v klidu, ostatní národy uznají, že je jen jeden Bůh, mrtví vstanou, nebudou války a svět bude ve stavu, kdy bude možné naplno konat zákony Tóry. Ta druhá možnost je mnohem lepší, i když těžší, protože je třeba udělat pro ni naprosto vše a zasloužit si jí. V takovém případě se vše stane ráz na ráz a ihned se vrátíme do původního stavu, který jsme už popsali.

 

I přesto, že se možná nacházíme v první variantě, tedy "Chudák, který jede na oslu", protože svět se jen za posledních 100let masivně změnil k nepoznání, Maimonides říká, že musí přijít další fáze "Nebeská oblaka" a uvidíme všechno, co nám slibuje.Je jen na nás, jakým způsobem se vše stane a jak rychle se dostaneme do druhé fáze! Tady je důležité zmínit, že to bude svět bez zla, bez lží a proto je třeba se připravit udělat včas Tšuva , protože ne všichni si pak zaslouží být součástí nového světa.

 

 Jak to celé zrychlit? 

 

1) Především musíme Mašiach chtít, volat ho a tento fakt zveřejnit! Bůh chce slyšet, že se chceme mít lépe a že se nesmíříme s tím, jaké to je teď.

 

2) Dávat hodně peníze na dobré věci jako například pro studenty, kteří se učí Tóru, na výbavu chudých nevěst, na šíření Tóry, pro chudé rodiny, pro sirotky a vdovy.

 

3) A samozřejmě dělat naprostý základ, který po nás Bůh chce - 7 Noachidských přikázání jako nežidé a jako Židé dodržovat celou Tóru a její zákony.

Autor: Jair Jerochim | neděle 25.12.2016 9:05 | karma článku: 14,37 | přečteno: 393x
  • Další články autora

Jair Jerochim

A vše se obrátilo...

Není to nic nového, že někteří lidé mají sklon nenávidět Židy. Bylo tomu tak i za doby královny Ester, kdy se zlý Hamán (pocházející z Amalek) pokusil vyhubit Židy po celém světě.

7.3.2017 v 18:43 | Karma: 13,46 | Přečteno: 507x | Kultura

Jair Jerochim

Duševní Klid

Často se mluví o tom, že v dnešní době jsou lidé více ve stresu nebo nespokojení. Mnoho lidí je až tak ve stresu, že nemají ani čas na přátele nebo rodinu. Když se ale podíváme na realitu, je to velký paradox.

6.3.2017 v 11:11 | Karma: 10,55 | Přečteno: 425x | Kultura

Jair Jerochim

Bezpodmínečná láska

Často se ptáme, co je to vlastně láska? Víme vůbec, co je to láska a nebo jsme si na to slovo prostě zvykli a vypustíme ho z pusy úplně lehce a bez toho, že doopravdy víme, co to slovo znamená?

18.1.2017 v 21:44 | Karma: 16,88 | Přečteno: 1131x | Kultura

Jair Jerochim

Vděčnost

Jeden člověk potkal anděla a prosil ho, aby ho vzal na výlet do nebe. Anděl mu řekl, že zrovna tohle není možné, ale že mu i přesto něco zajímavého ukáže.

11.1.2017 v 13:15 | Karma: 22,66 | Přečteno: 686x | Kultura

Jair Jerochim

Andělé

Článek o Duchách byl na mém blogu velmi úspěšný, mnoha lidem otevřel oči a doporučuji si ho přečíst ještě jednou, aby vám i dnešní článek byl jasnější.

3.1.2017 v 15:00 | Karma: 10,96 | Přečteno: 309x | Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  14:05

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 572x
Narozen rodičům původem z Evropy (Česká Republika, Německo) v roce 1983 v Jeruzalémě. Dostalo se mu ortodoxní výchovy v ješivách v Kiriat Malachi a v Jeruzalémě. Vedle toho se ale také věnoval umění a studiu hudby. V Izraeli strávil 20let. V roce 2000 absolvoval roční kurz při Tel Avivské univerzitě pro Komunikační média - rádio, moderování a komentátorství. Jeho učitelem byl Beni Pejsik známý z rádia 2 (Reshet Bet) a Hlas Izraele. V následujícím roce pak absolvoval kurz pro zřizování a vedení televizních lokálních kanálů v Jeruzalémě. Od roku 2002 byl navržen ke studiu synagogálního zpěvu u známého kantora Samuele Barzilaje ve Vídni. V roce 2010 změnil bydliště a přestěhoval se do Basileje ve Švýcarsku, kde působil jako kantor a zpěvák židovských písní při různých příležitostech. Také duchovně vedl obec v Sélestat (Alsasko, Francie), která spadá pod Židovskou federaci Strassbourg. Od roku 2002 byl vrchním kantorem židovské obce v Praze. Po smrti kantora a duchovního Viktora Davida Feurlichta, který vedl synagogu v letech komunismu i po jeho pádu, se stal prvním oficiálním mladým porevolučním kantorem Staronové synagogy. V letech 2005 - 2010 byl Jair Jerochim též kantorem a duchovní osobností Jeruzalémské synagogy. Vydavatel listů Shabat be Prag (v angličtině a hebrejštině). Hrál ve filmu "Harpatka be Prag" (Dobrodružství v Praze) od bratrů Cohenových a v dokumentárním seriálu německé televize a studia Barrandov "Historie židovského národa". Současně spolupracuje s profesorkou na DAMU na novém rádiovém singlu. Je to člověk, který je bezkonfliktní a jako své poslání považuje spojovat lidi a ukázat jim lepší životní cestu. Své židovství nikterak neskrývá. Je to typický ortodoxní Žid, který chodí po ulici s jarmulkou a nosí cicit. Na každého se usmívá a pokud vidí, že je někdo v nesnázích, vždy se mu snaží být nápomocen. Aktuální videa najdete na YouTube kanálu pod názvem "Světlo všude", kde Rabi Jair mluví nejen o judaismu a Tóře. Jair.cz

Seznam rubrik