Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tšuva

Dnes bych chtěl probrat téma "Tšuva". Tšuva je jeden z nejnádhernějších darů, které by měl člověk používat. Slovo Tšuva pochází z hebrejského "Lašuv", což znamená "vrátit". 

Často se nám může zdát, že to, co jsme už udělali nebo co jsme si zvykli dělat, tak jsme prostě my a už to nejde smazat a odstranit z naší minulosti. Víme, že jsou věci, které jsou dobré a které jsou špatné. Je psáno, že kdyby nebyla Tšuva, svět by nemohl existovat, ale ne každý si zaslouží, aby se k Tšuva dostal. Když je Tšuva udělána správně, nejen, že vymaže celou špatnou historii, čímž se člověk narodí znova, ale ještě může jeho hříchy otočit na dobré skutky. O tom se píše: "Tam, kam se lidé, co udělali Tšuva dostali, se ani největší Cadikim (spravedliví) nedostanou". Tšuva může dělat každý, změnit se a otvírat novou stránku. Důležité je vědět, že člověku, který udělal Tšuva, jelikož je to nový člověk, senesmí připomenou hříchy jeho minulosti. Nezapomeňte, že teď je ten dotyčný na vysoké úrovni, Bůh ho miluje a pomstí jeho nepřátele.

Jak udělat Tšuva? Každý z vás může udělat Tšuva, vymazat svou špatnou historii, začít s čistým štítem, užívat si štěstí, zachránit si budoucnost a svůj život v příštím světě. Radost přijde sama, protože čistá duše je i veselá duše. Nikdo není dokonalý a nikdo z nás není čistý, a proto každý člověk by měl dělat Tšuva. Neexistuje člověk, který může říct: "Já jsem celý život neudělal ani jeden hřích", proto Židé každý den ve svých modlitbách dělají pokání a Tšuva.

Tšuva má tři základní fáze:

1) Přiznat si špatné vlastnosti, konání a chyby.

2) Litovat svých činů. Lítost je ta nejdůležitější část, jde o to, že se člověk rozhodne, že takhle už dál nechce žít a prosí Boha a přátele o odpuštění.

3) Pevné rozhodnutí, že budu lepší a že zcela od základů změním svůj život a nebudu se spojovat do toho starého.

 

Je třeba vědět, že hříchy, které člověk konal s lidmi, např. že někoho pomlouval, urazil, okradl, mu Bůh neodpustí, dokud člověk sám ty lidi neprosí o odpuštění a i přesto, že oni mu neodpustí, tak už jen to, že se snažil, je nahoře přijato. Pokud člověk prosil 3x o odpuštění, pak není třeba se dál již snažit a ten hřích je vymazán. Člověk by měl umět odpouštět, pokud chce, aby mu i Bůh odpustil. Hříchy, které jsou jen mezi člověkem a Bohem, což znamená věci, které dělal jen člověk sám a třeba nevěřil, že existuje jen jeden Bůh, modlil se k sochám, vraždil nevinná zvířata apod., musí prosit za odpuštění přímo u Boha.

Pokud dělá člověk Tšuva z lásky k Bohu, tak nejen, že jsou mu hříchy smazány, ale jsou otočeny na dobré skutky. Pokud to člověk dělá ale jen ze strachu (například se bojí pekla nebo toho, že z něj bude duch, či že přijde o majetek), tak jsou hříchy "pouze" smazány a začíná od nuly.

Každý by se měl naučit milovat Boha a mít s ním hezký vztah. Taková Tšuva se nazývá "Vysoká Tšuva". Doporučuji vám kapesní knížku "Vlídná zbraň", která vám vylepší život. Jde o velmi krátké každodenní hovory s Bohem a výsledky uvidíte ihned... Pokud tedy uvěříte. :) Stačí si uvědomit, že vám Bůh vůbec umožnil se narodit a žít. Nezaslouží si tedy alespoň nějakou lásku? Každý rodič si přeje, sby ho jeho děti měly rády.

Když si to shrneme, není těžké dělat Tšuva, chce to jenom si přiznat své chyby, litovat jich a začít znova. Promluvte si o tom s Bohem svými slovy a máte úplně jinou auru, budoucnost a přežijete to, co jiní nepřežijí. Navíc je to věc opravdu pro každého! Nejedná se tady o žádný nábor do církve! Nikdo po vás nechce, abyste byli křesťani, Židy nebo kýmkoliv jiným pravda je prostě JENOM jedna, žijeme všichni v jednom světě a všichni jsme tvořeni jedním Bohem. Je to jednoduché, ale výsledky jsou obrovské.

Autor: Jair Jerochim | středa 21.12.2016 7:00 | karma článku: 15,32 | přečteno: 513x
  • Další články autora

Jair Jerochim

A vše se obrátilo...

Není to nic nového, že někteří lidé mají sklon nenávidět Židy. Bylo tomu tak i za doby královny Ester, kdy se zlý Hamán (pocházející z Amalek) pokusil vyhubit Židy po celém světě.

7.3.2017 v 18:43 | Karma: 13,46 | Přečteno: 507x | Kultura

Jair Jerochim

Duševní Klid

Často se mluví o tom, že v dnešní době jsou lidé více ve stresu nebo nespokojení. Mnoho lidí je až tak ve stresu, že nemají ani čas na přátele nebo rodinu. Když se ale podíváme na realitu, je to velký paradox.

6.3.2017 v 11:11 | Karma: 10,55 | Přečteno: 425x | Kultura

Jair Jerochim

Bezpodmínečná láska

Často se ptáme, co je to vlastně láska? Víme vůbec, co je to láska a nebo jsme si na to slovo prostě zvykli a vypustíme ho z pusy úplně lehce a bez toho, že doopravdy víme, co to slovo znamená?

18.1.2017 v 21:44 | Karma: 16,88 | Přečteno: 1131x | Kultura

Jair Jerochim

Vděčnost

Jeden člověk potkal anděla a prosil ho, aby ho vzal na výlet do nebe. Anděl mu řekl, že zrovna tohle není možné, ale že mu i přesto něco zajímavého ukáže.

11.1.2017 v 13:15 | Karma: 22,66 | Přečteno: 686x | Kultura

Jair Jerochim

Andělé

Článek o Duchách byl na mém blogu velmi úspěšný, mnoha lidem otevřel oči a doporučuji si ho přečíst ještě jednou, aby vám i dnešní článek byl jasnější.

3.1.2017 v 15:00 | Karma: 10,96 | Přečteno: 309x | Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 572x
Narozen rodičům původem z Evropy (Česká Republika, Německo) v roce 1983 v Jeruzalémě. Dostalo se mu ortodoxní výchovy v ješivách v Kiriat Malachi a v Jeruzalémě. Vedle toho se ale také věnoval umění a studiu hudby. V Izraeli strávil 20let. V roce 2000 absolvoval roční kurz při Tel Avivské univerzitě pro Komunikační média - rádio, moderování a komentátorství. Jeho učitelem byl Beni Pejsik známý z rádia 2 (Reshet Bet) a Hlas Izraele. V následujícím roce pak absolvoval kurz pro zřizování a vedení televizních lokálních kanálů v Jeruzalémě. Od roku 2002 byl navržen ke studiu synagogálního zpěvu u známého kantora Samuele Barzilaje ve Vídni. V roce 2010 změnil bydliště a přestěhoval se do Basileje ve Švýcarsku, kde působil jako kantor a zpěvák židovských písní při různých příležitostech. Také duchovně vedl obec v Sélestat (Alsasko, Francie), která spadá pod Židovskou federaci Strassbourg. Od roku 2002 byl vrchním kantorem židovské obce v Praze. Po smrti kantora a duchovního Viktora Davida Feurlichta, který vedl synagogu v letech komunismu i po jeho pádu, se stal prvním oficiálním mladým porevolučním kantorem Staronové synagogy. V letech 2005 - 2010 byl Jair Jerochim též kantorem a duchovní osobností Jeruzalémské synagogy. Vydavatel listů Shabat be Prag (v angličtině a hebrejštině). Hrál ve filmu "Harpatka be Prag" (Dobrodružství v Praze) od bratrů Cohenových a v dokumentárním seriálu německé televize a studia Barrandov "Historie židovského národa". Současně spolupracuje s profesorkou na DAMU na novém rádiovém singlu. Je to člověk, který je bezkonfliktní a jako své poslání považuje spojovat lidi a ukázat jim lepší životní cestu. Své židovství nikterak neskrývá. Je to typický ortodoxní Žid, který chodí po ulici s jarmulkou a nosí cicit. Na každého se usmívá a pokud vidí, že je někdo v nesnázích, vždy se mu snaží být nápomocen. Aktuální videa najdete na YouTube kanálu pod názvem "Světlo všude", kde Rabi Jair mluví nejen o judaismu a Tóře. Jair.cz

Seznam rubrik