Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

GPS

Je psáno, že když Bůh tvořil prvního člověka, že do něj vdechl živou duši a od té doby je v každém z nás něco navíc, čímž se lišíme od zvířat. 

Máme ve své duši součást Boha - Nešama. Hebrejsky je k tomu podobné slovo "Nešima", což je v překladu "nádech/výdech". Jsou to stejná písmena, akorát v Nešama je navíc písmenko "jud". Písmeno "jud" vždy představuje Boha. Když chceme psát Bůh, napíšeme jedno nebo dvě písmenka "jud" vedle sebe. Takže co vlastně dýcháme? Dýcháme Boha. Nešama je něco, co do nás Bůh vdechl a od té chvíle jsme se stali jeho součástí. Sice velmi zmenšenou, ale né oddělenou! Má nad námi přímou kontrolu, jako když loutkář vede svou loutku a má kontrolu nad každým jejím krokem. Bůh nás vždy vede cestou, která nás má vést k tomu, že existuje jen jeden Bůh. Pokud se necháme navigovat, tak velice snadno uvidíme, že je Bůh stále s námi a že nás vede správnou cestou. Cestou pravdy, spravedlnosti, spokojenosti, blahobytu... Pro tohle všechno používáme hebrejský výraz Hašgecha Pratit, česky můžeme říct "soukromá navigace ze shora".

 

 

Dneska ráno jsi vstal a měl jsi v plánu jít do práce. Věděl jsi, že v 7:45 ti pojede autobus a když ho podle plánu stihneš, dostaneš se do práce v 8:30, takže přijdeš akorát včas. Přijdeš na zastávku, ale vidíš, že autobus odjel o 3 minuty dříve, takže ti ujel. Rozhodl jsi se, že pojedeš s kamarádem autem a po cestě vidíš právě ten autobus, který ti ujel, že měl autonehodu nebo poruchu a všichni ti lidé uvnitř jsou buď zranění nebo opravdu přijdou pozdě do práce. A to je jen jeden malý příklad, kde je výsledek"Hašgechapratit" vidět téměř okamžitě. Ale často má Bůh delší plány a my se dozvíme, proč se něco stalo až za týden, měsíc nebo za i několik let. 

 

Někdo přijde o práci, je nešťastný a myslí si, že skončí na úřadu práce, protože se nemá jak dál živit. Zatím se ale rozhodne, že pojede někam pryč, uklidnit se, vyčistit si hlavu... Na své cestě potká zajímavého člověka, se kterým má společnou řeč a vymění si telefonní číslo. Náš člověk se vrátí zpátky domu a jde na úřad práce, kde mu nabídnou místo v jedné firmě. Jde tam tedy hned druhý den na pracovní pohovor a zjistí, že majitel té firmy je člověk, kterého potkal na své cestě a že práce v téhle firmě je mnohem lépe placená a mnohem zábavnější než jeho staré zaměstnání. Všechno se to stalo proto, aby si náš člověk uvědomil, že je navigován ze shora a že všechno je dobré

 

Na každé z našich cest je třeba si všímat všech detailů. A například se nerozčilovat se kvůli zácpám nebo objížďkám. Protože i ty mají svůj důvod a pokud věříme, že je Bůh stále s námi, tak víme, že se nás snaží od něčeho zachránit nebo naopak nám něco dobrého umožnit. Třeba bychom potkali někoho, koho potkat nechceme nebo naopak máme potkat někoho, koho bychom bez určitého zdržení v zácpě jinak nepotkali.... 

 

Někdy nám může připadat naprosto nepochopitelné, co může být dobrého na tom, že se nám třeba rozbilo auto a nemohli jsme dojet do práce. Ale třeba právě ten den měl šéf opravdu špatnou náladu a rozhodl se kontrolovat pracovní nasazení svých zaměstnanců a třeba právě ten den bychom to odnesli vyhazovem. A nebo třeba díky rozbitému autu v autoservisu potkáme našeho kamaráda z děctví, na kterého jsme už dávno ztratili kontakt a s kým si i teď po letech tolik rozumíme.

 

Občas se ani nedozvíme, že nám Bůh svou navigací zachránil život. V Talmudu je psáno, že stačí jen abychom překročili práh a už máme několik zázraků! Talmud nám dává i příklad... Jeden muž vyšel z domu a hned šlápl na jedovatého hada a ani si toho nevšiml, díky Bohu ho ale neuštknul a jemu se nic nestalo, což je zázrak, o kterém se ale nikdy nedozví. 

 

Takové případy se nám stávají dnes a denně! Ale ta víra a pochopení, že je Bůh stále s námi a všude nás naviguje nás musí uklidnit a dát nám pocit bezpečí. Také nám musí být jasné, že pokud si budeme dělat své vlastní plány a nenecháme Bohu prostor, nemůžeme se pak divit, když se nám věci nedaří. Tam, kde není místo pro Boha, tak nikdy nemůže být ani úspěch a požehnání.  Čím větší víru budeme mít a čím více mu dáme prostoru, tím více nám ukáže správné cesty a potěší nás jejich výsledky. Postupem času začnete Boha cítit kolem sebe a nepochopíme, jakto, že jste ho předtím neviděli! Dalším krokem potom bude, že uvidíme, jak se v každé věci a situaci, kterou každý den prožijeme, skrývá zpráva a poselství, co nám tím vlastně Bůh chce naznačit. Třeba najednou nemůžeme najít boty a nebo nám spadne telefon a rozbije se. Proč se to stalo? Už víme, že to je dobré, protože Bůh nám nic zlého nepřeje, ale jaký to má význam a co se v tom skrývá za zprávu pro nás? Abychom Boha lépe pochopili, je dobré studovat jeho Tóru a zákony.

 

Ano, některé situace máme i za trest, protože je psáno, že dokud nahoře v nebi není soud, tak ani u nás dole není soud. A že zlo ze shora nikdy nejde. Bůh je plný dobra a milosti. Trest je pro nás také dobro, protože je pro nás výchovnou lekcí, abychom příště svou chybu neopakovali a mířili jen dopředu. Představme si dítě, které dostane trest od rodičů za to, že chtělo sáhnout na horkou plotnu a nebo že chtělo vběhnout do silnice. Pokud dítě není dost chytré, uvidí jen trest, ale pokud je inteligentnější a nebo starší, pak už chápe, že ho rodič chtěl zachránit.

 

Bůh je náš Otec, který chce jen naše dobro a občas nás potrestá, abychom pochopili, co jsme udělali špatně a abychom se příště nevrhli ještě do většího problému. Pokud ho nezklameme, budeme mít již brzy právo vejít do nového světa, který se již brzy odhalí. Člověk, který nedostává tresty je člověk, nad kterým už Bůh zlomil hůl a je u něj jisté, že příští svět na něj nečeká. Což je i důvod, proč vidíme zlé lidi bez problémů a hodné lidi s problémy (výchovnými tresty), protože oni mají ještě šanci. Lidé, kteří se sami odtrhnou od svého Otce, už nejsou navigováni a třeba i bez trestů, ale je jisté, že jejich život velmi brzy končí. Dobrý bezchybný život mají jen dokonalí spravedliví nebo ti, kteří mají dokonalý život jen na oko a jen teď a to jsou ti nejhorší lidé. A ti, co stojí někde mezi tím, tak dostávají znamení, zkoušky a výchovu, což znamená, že Bůh na ně má stále trpělivost. Důležitá je ale opravdová víra jen v jednoho Boha! Držte se...

Autor: Jair Jerochim | úterý 20.12.2016 7:00 | karma článku: 11,42 | přečteno: 263x
  • Další články autora

Jair Jerochim

A vše se obrátilo...

Není to nic nového, že někteří lidé mají sklon nenávidět Židy. Bylo tomu tak i za doby královny Ester, kdy se zlý Hamán (pocházející z Amalek) pokusil vyhubit Židy po celém světě.

7.3.2017 v 18:43 | Karma: 13,46 | Přečteno: 507x | Kultura

Jair Jerochim

Duševní Klid

Často se mluví o tom, že v dnešní době jsou lidé více ve stresu nebo nespokojení. Mnoho lidí je až tak ve stresu, že nemají ani čas na přátele nebo rodinu. Když se ale podíváme na realitu, je to velký paradox.

6.3.2017 v 11:11 | Karma: 10,55 | Přečteno: 425x | Kultura

Jair Jerochim

Bezpodmínečná láska

Často se ptáme, co je to vlastně láska? Víme vůbec, co je to láska a nebo jsme si na to slovo prostě zvykli a vypustíme ho z pusy úplně lehce a bez toho, že doopravdy víme, co to slovo znamená?

18.1.2017 v 21:44 | Karma: 16,88 | Přečteno: 1131x | Kultura

Jair Jerochim

Vděčnost

Jeden člověk potkal anděla a prosil ho, aby ho vzal na výlet do nebe. Anděl mu řekl, že zrovna tohle není možné, ale že mu i přesto něco zajímavého ukáže.

11.1.2017 v 13:15 | Karma: 22,66 | Přečteno: 686x | Kultura

Jair Jerochim

Andělé

Článek o Duchách byl na mém blogu velmi úspěšný, mnoha lidem otevřel oči a doporučuji si ho přečíst ještě jednou, aby vám i dnešní článek byl jasnější.

3.1.2017 v 15:00 | Karma: 10,96 | Přečteno: 309x | Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 572x
Narozen rodičům původem z Evropy (Česká Republika, Německo) v roce 1983 v Jeruzalémě. Dostalo se mu ortodoxní výchovy v ješivách v Kiriat Malachi a v Jeruzalémě. Vedle toho se ale také věnoval umění a studiu hudby. V Izraeli strávil 20let. V roce 2000 absolvoval roční kurz při Tel Avivské univerzitě pro Komunikační média - rádio, moderování a komentátorství. Jeho učitelem byl Beni Pejsik známý z rádia 2 (Reshet Bet) a Hlas Izraele. V následujícím roce pak absolvoval kurz pro zřizování a vedení televizních lokálních kanálů v Jeruzalémě. Od roku 2002 byl navržen ke studiu synagogálního zpěvu u známého kantora Samuele Barzilaje ve Vídni. V roce 2010 změnil bydliště a přestěhoval se do Basileje ve Švýcarsku, kde působil jako kantor a zpěvák židovských písní při různých příležitostech. Také duchovně vedl obec v Sélestat (Alsasko, Francie), která spadá pod Židovskou federaci Strassbourg. Od roku 2002 byl vrchním kantorem židovské obce v Praze. Po smrti kantora a duchovního Viktora Davida Feurlichta, který vedl synagogu v letech komunismu i po jeho pádu, se stal prvním oficiálním mladým porevolučním kantorem Staronové synagogy. V letech 2005 - 2010 byl Jair Jerochim též kantorem a duchovní osobností Jeruzalémské synagogy. Vydavatel listů Shabat be Prag (v angličtině a hebrejštině). Hrál ve filmu "Harpatka be Prag" (Dobrodružství v Praze) od bratrů Cohenových a v dokumentárním seriálu německé televize a studia Barrandov "Historie židovského národa". Současně spolupracuje s profesorkou na DAMU na novém rádiovém singlu. Je to člověk, který je bezkonfliktní a jako své poslání považuje spojovat lidi a ukázat jim lepší životní cestu. Své židovství nikterak neskrývá. Je to typický ortodoxní Žid, který chodí po ulici s jarmulkou a nosí cicit. Na každého se usmívá a pokud vidí, že je někdo v nesnázích, vždy se mu snaží být nápomocen. Aktuální videa najdete na YouTube kanálu pod názvem "Světlo všude", kde Rabi Jair mluví nejen o judaismu a Tóře. Jair.cz

Seznam rubrik