Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Všechno je dobré

Hodně z nás má v životě mnoho otázek... Jaký má cíl tento svět, který je často plný trápení? Kam vůbec ten svět míří? Jaká je budoucnost pro lidstvo? Kdo má správný názor na to jak žít? Co je tou správnou cestou ke štěstí? 

Bude nakonec všechno dobré? Proč jsou takové rozdíly mezi lidmi a jejich životy? Proč někdo má život lehký a další se potýká s mnoha problémy? Proč se někdo narodil zdravý a jiný nemocný? Proč někdo vydělává peníze úplně snadno a jiný se dře od rána do večera bez koruny? Proč hodní lidé náhle umírají mladí a někdo opravdu zlý má dlouhý bohatý život?

 

Někdo, kdo má málo peněz nechápe, proč jeho kamarád má stále peníze. A nebo máma, co má nemocné dítě nemůže pochopit, proč všichni ostatní mají děti zdravé a bez problémů. Muž, kterému už je 40 a nemůže stále najít ženu se může ptát, proč nemůže stále najít tu pravou, i když je opravdu dobrým člověkem a jiný, který nic neumí si našel výbornou ženu ihned. Další jsou otázky jako... Proč mi včera všechno vyšlo a dnes se mi nic nedaří? Proč jsem minulý týden bez problémů vydělával a nyní mi přijde jako by se ucpala trubka hojnosti? Proč se moje děti ještě včera chovali jako andělé a nyní zlobí jako kdyby byly posedlí a dělají všechno jen aby mě naštvali? A další nekonečné množství otázek...

Musíme pochopit, že na všechny tyto otázky je jen jedna opravdová a generální odpověď, a to je EMUNA - česky VÍRA, protože pak je všechno mnohem jednodušší a jasnější. Nad námi je Stvořitel a on kontroluje, hlídá a naviguje každého člověka a jen on rozhodne, v jakých podmínkách kdo bude žít, do které rodiny se narodí, jak bude vypadat, s kým bude žít, jaký bude mít charakter, jaký bude mít úspěch, kolik bude mít peněz nebo dětí, jaké bude mít kamarády a i každý nejmenší detail. Každá chvíle, minuta i vteřina je řízena ze shora.

Jen On, JEDEN Bůh, který existuje a který nás stvořil pak rozhodne, kdy budeme mít úspěch, kdy nedostatek, kdy na nás lidé budou příjemní a kdy nás budou pomlouvat a málo si nás vážit. On kontroluje, koho dnes potkáme atd atd. Nejdůležitější je ale vědět, že navigace ze shora je vždy jen k dobrému. Není to tak, jak říkáme v Čechách, že "Všechno zlé je pro něco dobré.", ale my říkáme "Všechno je dobré!". Proč? Protože všechno, co dostaneme ze shora je proto, aby každý z nás byl navigován k jeho cíli a smyslu. K tomu, proč je vlastně na zemi a proč se narodil. Bůh vidí, že bez určitých situací, kterými si musíme projít, bychom se do svého cíle nedostali a proto nám připraví cestu přímo na míru! I když to někdy vypadá, že je všechno špatně, Bůh ví, že bez těchto překážek by onen člověk cíle nedosáhl. Každý detail našeho života je kontrolován a přesně naplánován, a to bez chyb a náhod. Nic není náhoda, ale vše je řízení ze shora s jasným cílem.

Co vlastně po nás Bůh chce a kam vede naše cesta?  Známá kabalistická kniha Zohar říká: "Lema-an Jed-u Oto", což znamená "Abychom Ho znali". Bůh nás stvořil jen proto, abychom Ho znali a pochopili. On je ten, který nás zná dokonale a tak ví, že pokud nepůjdeme cestou, kterou nám připravil, tak nepochopíme a nepoznáme. Ten, kdo si je vědom toho, že všechno, co se mu v životě stane je zeshora má tzv. "Emuna Šlema", což je v překladu "plná víra" a takový člověk žije šťastně s tím, co má a s tím, co mu život přinese, což je už je první krok k tomu mít dobrý život. Po tom, co už víme, že všechno je v rukách Božích, tak bychom měli náš život monitorovat, více si všechno uvědomovat a pochopit "náhody", které se nám dějí. Je jen na nás, jestli všechno pochopíme sami a po dobrém a nebo jestli to bude trvat déle a bude to mnohem více bolet. Pokud si nevšímáme znamení, pak nám Bůh přinese mnohem těžší situace a pokud to stále nejde, tak se dostane až do takové situace, která bude vypadat, že nemá přirozenou cestou žádné východisko a už nám nezbude nic jiného než spoléhat na Boha a jeho pomoc. Jak říkali naši svatí moudří předci: "Nemáme se o koho jiného opřít, než o našeho Otce v nebi".

Svatá Kniha Zohar také praví, že ta hlavní víra je pochopení, že tohle není jen tento svět, ale je i příští svět. Podle toho je jasné, že někdo, kdo má alespoň minimální mozek v hlavě a je psychicky v pořádku nebude nikdy dělat něco, co nemá smysl. Například kdybychom někomu řekli, aby hodinu zvedal ruce nahoru a dolu. Nebude to dělat ani pokud bychom mu za to dali peníze, protože on vidí, že dělá něco, co nemá absolutně žádný cíl a smysl. A pokud je to takhle u člověka, který byl stvořen, tak tím spíš to tak bude u Boha, který určitě nebude dělat něco jen tak. Je naprostý nesmysl, aby svět, který tak dokonale funguje, byl stvořen jen tak bez toho, aby to mělo nějaký důvod. Není možné, aby člověk, který má dokonalé funkce těla i mozku, velké fyzické i duševní schopnosti žil bez toho, že to má nějaký důvod. Každý by se měl zeptat sám sebe:"Je možné, že jsem se narodil jenom proto abych zemřel?" "Je logické, abychom byli stvořeni plni emocí, myšlení, kreativity a duchovna jen abychom žili nějakých cca 70let, které jsou plné trápení a práce a pak prostě zemřeme a tím to končí?". To je přeci naprostý nesmysl! Naše duše má pokračování i po tom, co tělo, ve kterém byla, už nežije. Jak říká traktát Avoda Zara v Talmudu: "Dneska děláme a zítra dostaneme odměnu". Tím je myšleno že naše duše dostane věčnou odměnu přesně podle toho, jak se chovala, když byla ještě v těle.

Autor: Jair Jerochim | pondělí 19.12.2016 7:00 | karma článku: 8,10 | přečteno: 190x
  • Další články autora

Jair Jerochim

A vše se obrátilo...

Není to nic nového, že někteří lidé mají sklon nenávidět Židy. Bylo tomu tak i za doby královny Ester, kdy se zlý Hamán (pocházející z Amalek) pokusil vyhubit Židy po celém světě.

7.3.2017 v 18:43 | Karma: 13,46 | Přečteno: 507x | Kultura

Jair Jerochim

Duševní Klid

Často se mluví o tom, že v dnešní době jsou lidé více ve stresu nebo nespokojení. Mnoho lidí je až tak ve stresu, že nemají ani čas na přátele nebo rodinu. Když se ale podíváme na realitu, je to velký paradox.

6.3.2017 v 11:11 | Karma: 10,55 | Přečteno: 425x | Kultura

Jair Jerochim

Bezpodmínečná láska

Často se ptáme, co je to vlastně láska? Víme vůbec, co je to láska a nebo jsme si na to slovo prostě zvykli a vypustíme ho z pusy úplně lehce a bez toho, že doopravdy víme, co to slovo znamená?

18.1.2017 v 21:44 | Karma: 16,88 | Přečteno: 1131x | Kultura

Jair Jerochim

Vděčnost

Jeden člověk potkal anděla a prosil ho, aby ho vzal na výlet do nebe. Anděl mu řekl, že zrovna tohle není možné, ale že mu i přesto něco zajímavého ukáže.

11.1.2017 v 13:15 | Karma: 22,66 | Přečteno: 686x | Kultura

Jair Jerochim

Andělé

Článek o Duchách byl na mém blogu velmi úspěšný, mnoha lidem otevřel oči a doporučuji si ho přečíst ještě jednou, aby vám i dnešní článek byl jasnější.

3.1.2017 v 15:00 | Karma: 10,96 | Přečteno: 309x | Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:25

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

„Musím přemýšlet.“ Španělský premiér zvažuje demisi kvůli vyšetřování své ženy

25. dubna 2024  9:21

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu večer uvedl, že zvažuje rezignaci v souvislosti se...

ANO napadlo u Ústavního soudu změny u stavebního spoření. Vadí mu i zpětná účinnost

25. dubna 2024  9:17

Opoziční hnutí ANO napadlo u Ústavního soudu změny ve stavebním spoření, které byly součástí...

Vrchní soud rozhodne o odvolání muže, který dostal devět let za týrání družky

25. dubna 2024  8:49

Olomoucký vrchní soud dnes rozhodne o odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 572x
Narozen rodičům původem z Evropy (Česká Republika, Německo) v roce 1983 v Jeruzalémě. Dostalo se mu ortodoxní výchovy v ješivách v Kiriat Malachi a v Jeruzalémě. Vedle toho se ale také věnoval umění a studiu hudby. V Izraeli strávil 20let. V roce 2000 absolvoval roční kurz při Tel Avivské univerzitě pro Komunikační média - rádio, moderování a komentátorství. Jeho učitelem byl Beni Pejsik známý z rádia 2 (Reshet Bet) a Hlas Izraele. V následujícím roce pak absolvoval kurz pro zřizování a vedení televizních lokálních kanálů v Jeruzalémě. Od roku 2002 byl navržen ke studiu synagogálního zpěvu u známého kantora Samuele Barzilaje ve Vídni. V roce 2010 změnil bydliště a přestěhoval se do Basileje ve Švýcarsku, kde působil jako kantor a zpěvák židovských písní při různých příležitostech. Také duchovně vedl obec v Sélestat (Alsasko, Francie), která spadá pod Židovskou federaci Strassbourg. Od roku 2002 byl vrchním kantorem židovské obce v Praze. Po smrti kantora a duchovního Viktora Davida Feurlichta, který vedl synagogu v letech komunismu i po jeho pádu, se stal prvním oficiálním mladým porevolučním kantorem Staronové synagogy. V letech 2005 - 2010 byl Jair Jerochim též kantorem a duchovní osobností Jeruzalémské synagogy. Vydavatel listů Shabat be Prag (v angličtině a hebrejštině). Hrál ve filmu "Harpatka be Prag" (Dobrodružství v Praze) od bratrů Cohenových a v dokumentárním seriálu německé televize a studia Barrandov "Historie židovského národa". Současně spolupracuje s profesorkou na DAMU na novém rádiovém singlu. Je to člověk, který je bezkonfliktní a jako své poslání považuje spojovat lidi a ukázat jim lepší životní cestu. Své židovství nikterak neskrývá. Je to typický ortodoxní Žid, který chodí po ulici s jarmulkou a nosí cicit. Na každého se usmívá a pokud vidí, že je někdo v nesnázích, vždy se mu snaží být nápomocen. Aktuální videa najdete na YouTube kanálu pod názvem "Světlo všude", kde Rabi Jair mluví nejen o judaismu a Tóře. Jair.cz

Seznam rubrik