Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lašon hara - Zlý jazyk

Po článku o Ain Hara se nyní podíváme na Lašon Hara, neboli zlý jazyk. Dopředu vás musím upozornit, že jde opět o velmi rozsáhlé téma, ale to už jste u mých článků zvyklí...

Lašon Hara, v překladu "zlý jazyk" zakazuje nejen židovská Halacha (zákon) a už v Tóře ve III. kniha Moše, kapitola 12, verš 16 se píše: "Lo Telech Rachil Beamecha" neboli "Nebudeš ve svém národě chodit a pomlouvat". Zákony Lašon Hara velmi obsáhle vysvětluje Maimonides v jedné z jeho halachidských knih a také v  knize Kicur Šulchan Aruch (Kapitola 30). Autor, který se zabýval většinu svého života s Lašon Hara byl Rabi Chafec Chaim a ve svých knihách popisuje neblahé důsledky pomluv. Dokonce vydal knihu, která má 365 kapitol a umožňuje tedy studovat každý den, abychom v sobě mohli vychovat nepomlouvačného člověka a denně se udržovat na správné úrovni. 

 

 Již od počátku tvoření jsou vidět destruktivní důsledky Lašon Hara, jako v případě Josefa a jeho bratrů. V tomto příběhu došlo k tomu, že ho jeho bratři začali nesnášet kvůli pomluvám až tak, že ho prodali do otroctví. Žalmy přirovnávají zlý jazyk k šípu, který doletí nekonečně daleko a k jedu, který otráví atmosféru ve společnosti. Další žalmy říkají, že pomluvy jsou jako žhavé uhlíky, které jen tak nevyhasnou a dlouho pálí. Již v Tóře je popsáno, že lidé, kteří pomlouvají byli okamžitě postiženi malomocentvím. Došlo to až tak daleko, že Bůh musel tento okamžitý trest zrušit, protože sami víte, že dnes bychom byli nemocní všichni. Do dnes si běžně v ranní modlitbě připomínáme jak Bůh potrestal cestou z Egypta Miriam (sestru Mošeho), která byla zbožný prorok a i přesto, že byla na vysoké duchovní úrovni, byla potrestána za svůj poklesek, že mluvila špatně o ženě svého bratra. Vůbec to, že Židé museli putovat 40let po poušti, byl trest za to, že jejich zvědi pomluvili svatou zemi Izrael.

Je psáno, že 90% lidí je nemocných a nebo dokonce umírají dříve než přijde jejich čas jen za to, že pomlouvali, ochotně rádi naslouchali pomluvám a drbům a byli předmětem pomluv. Neboť víme a je psáno, že zlý jazyk škodí všem třem lidem!

1) Toho, kdo pomlouvá

2) Toho kdo pomluvy poslouchá

3) Ten kdo je pomlouván

Jednou stál Chafec Chaim na trhu s lahvičkou koření a hlasitě volal:"Kdo chce výborný lék na dlouhověkost?" Lidé se k němu sbíhali a on jim odpověděl: "Kdo má zalíbení v životě (dlouho žít), nechť zamkne svůj jazyk před zlými, negativními řečmi (drby, vulgarismy apod.) a nenechá lež přejít přes své rty. Vyhledávej mír a bojuj za něj."

O veleknězi Áronovi je v traktátuAvot psáno: "Vezmi si příklad z Árona, který miluje mír, následuje ho, miluje všechny tvory a přibližuje je k Bohu".

Dále existuje termín "prach zlého jazyka" a ten je stejně zakázaný a nebezpečný jako sám zlý jazyk. A proč jej nazýváme prachem? Protože jsou to takové pomluvy, u kterých si myslíme, že jsme ani neříkali nic zlého. Například se spolu baví dva kamarádi a mezi řečí se zmíní o tom, že někdo má nové auto. V hlavě jim pak běží myšlenky jako:"Kde na to vzal? Jak vydělává peníze? Proč tolik utrácí? Proč ty peníze neutratí za něco lepšího? Vždyť to staré bylo ještě v pořádku? Co když má nějaké černé příjmy?" Sice to nebyla Lašon Hara přímá, ale skrytá. Každopádně důsledky jsou stejné a ubližují všem. Nehledě na to, že se může zvrátit téma hovoru, kde už se k pomluvám přímo dostanou.

Někteří lidé si myslí, že když se jedná o pravdu, už to není pomluva a tvrdí:"Vždyť jen to přece pravda." Takové pomluvy jsou mnohem horší, než ty smyšlené. Dokáží ublížit člověku a změnit názor lidí na jeho osobu. Kniha Šulchan Aruch říká, že pomlouvač je ten, jehož tvrzení mohou být pravdivá a zní to například: "Ten a onen dělal to či ono. A takoví a makoví byli jeho rodiče. Tohle jsem o nich slyšel." Komu myslíte, že takové řeči ubližují? Je to zase "prach zlého jazyka".

Žalm 12 praví, že Bůh uřízne všechny rty a jazyky, které moc mluví. Ten, coLašon Hara poslouchá a přijímá je ještě horší než ten, který přímo pomlouvá. Maimonides tvrdí, že nebyl vysloven nad našimi praotci v době putování pouští rozsudek za nic jiného, než jen za Lašon Hara.

Kdy může být něčí poznámka považována za pomluvu? Např.: Jeden člověk se zeptá druhého:"Kde mohu získat oheň?" A druhý na to: "Oheň? Tamhle v tom domě, tam mají všeho dost. Maso, ryby a pořád něco vyvařují." To už JE pomluva. A proč? Opět to vzbuzuje myšlenky jako: "Kde na to berou? Kdo ví, co za nimi chodí za lidi. Určitě za to berou nehorázné peníze. Ti si ale žerou! Proč se taky nemám tak dobře?" I nevinná poznámka může vzbudit závist a ta už ubližuje a považujeme ji za Ain Hara.

Kdo si myslíte, že zaslouží trest? Všichni! Možná to zní nefér, ale o to víc si musíme dávat pozor na svůj jazyk!

Mě znáte jako Jaira Jerochima a třeba mě mezi vámi i pomlouváte. Kdo bude potrestán? Nejvíc ten, kdo mě pomlouval a kdo poslouchal a nakonec bohužel i já. :-)

Autor: Jair Jerochim | pátek 30.12.2016 15:00 | karma článku: 15,22 | přečteno: 342x
  • Další články autora

Jair Jerochim

A vše se obrátilo...

Není to nic nového, že někteří lidé mají sklon nenávidět Židy. Bylo tomu tak i za doby královny Ester, kdy se zlý Hamán (pocházející z Amalek) pokusil vyhubit Židy po celém světě.

7.3.2017 v 18:43 | Karma: 13,46 | Přečteno: 507x | Kultura

Jair Jerochim

Duševní Klid

Často se mluví o tom, že v dnešní době jsou lidé více ve stresu nebo nespokojení. Mnoho lidí je až tak ve stresu, že nemají ani čas na přátele nebo rodinu. Když se ale podíváme na realitu, je to velký paradox.

6.3.2017 v 11:11 | Karma: 10,55 | Přečteno: 425x | Kultura

Jair Jerochim

Bezpodmínečná láska

Často se ptáme, co je to vlastně láska? Víme vůbec, co je to láska a nebo jsme si na to slovo prostě zvykli a vypustíme ho z pusy úplně lehce a bez toho, že doopravdy víme, co to slovo znamená?

18.1.2017 v 21:44 | Karma: 16,88 | Přečteno: 1131x | Kultura

Jair Jerochim

Vděčnost

Jeden člověk potkal anděla a prosil ho, aby ho vzal na výlet do nebe. Anděl mu řekl, že zrovna tohle není možné, ale že mu i přesto něco zajímavého ukáže.

11.1.2017 v 13:15 | Karma: 22,66 | Přečteno: 686x | Kultura

Jair Jerochim

Andělé

Článek o Duchách byl na mém blogu velmi úspěšný, mnoha lidem otevřel oči a doporučuji si ho přečíst ještě jednou, aby vám i dnešní článek byl jasnější.

3.1.2017 v 15:00 | Karma: 10,96 | Přečteno: 309x | Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 572x
Narozen rodičům původem z Evropy (Česká Republika, Německo) v roce 1983 v Jeruzalémě. Dostalo se mu ortodoxní výchovy v ješivách v Kiriat Malachi a v Jeruzalémě. Vedle toho se ale také věnoval umění a studiu hudby. V Izraeli strávil 20let. V roce 2000 absolvoval roční kurz při Tel Avivské univerzitě pro Komunikační média - rádio, moderování a komentátorství. Jeho učitelem byl Beni Pejsik známý z rádia 2 (Reshet Bet) a Hlas Izraele. V následujícím roce pak absolvoval kurz pro zřizování a vedení televizních lokálních kanálů v Jeruzalémě. Od roku 2002 byl navržen ke studiu synagogálního zpěvu u známého kantora Samuele Barzilaje ve Vídni. V roce 2010 změnil bydliště a přestěhoval se do Basileje ve Švýcarsku, kde působil jako kantor a zpěvák židovských písní při různých příležitostech. Také duchovně vedl obec v Sélestat (Alsasko, Francie), která spadá pod Židovskou federaci Strassbourg. Od roku 2002 byl vrchním kantorem židovské obce v Praze. Po smrti kantora a duchovního Viktora Davida Feurlichta, který vedl synagogu v letech komunismu i po jeho pádu, se stal prvním oficiálním mladým porevolučním kantorem Staronové synagogy. V letech 2005 - 2010 byl Jair Jerochim též kantorem a duchovní osobností Jeruzalémské synagogy. Vydavatel listů Shabat be Prag (v angličtině a hebrejštině). Hrál ve filmu "Harpatka be Prag" (Dobrodružství v Praze) od bratrů Cohenových a v dokumentárním seriálu německé televize a studia Barrandov "Historie židovského národa". Současně spolupracuje s profesorkou na DAMU na novém rádiovém singlu. Je to člověk, který je bezkonfliktní a jako své poslání považuje spojovat lidi a ukázat jim lepší životní cestu. Své židovství nikterak neskrývá. Je to typický ortodoxní Žid, který chodí po ulici s jarmulkou a nosí cicit. Na každého se usmívá a pokud vidí, že je někdo v nesnázích, vždy se mu snaží být nápomocen. Aktuální videa najdete na YouTube kanálu pod názvem "Světlo všude", kde Rabi Jair mluví nejen o judaismu a Tóře. Jair.cz

Seznam rubrik