Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nehoda není náhoda

Dnes volně navážeme na jeden z minulých článků (zde), kde jsem se věnoval tomu, že odpovědí na všechny otázky je poznání Boha a víra v něj. 

Všechno co děláme, děláme proto, že věříme v příští svět, kde budeme za konání v tomto světě odměněni. Ano, existuje i odměna a trest, které dostaneme i v tomto světě, kde se právě nacházíme. Myslím tím odměnu za činy, které po nás Stvořitel chce a naopak trápení, bolesti a problémy, které jsou trestem za hříchy. Ale tresty přijdou jen proto, aby se člověk naučil poznat, jestli je jeho cesta správná nebo ne. Smyslem každého trestu a trápení je jen to, že nahoře chtějí, abychom se sebou začali něco konečně dělat a probrali se. No a pokud to nefunguje, je jasné, že to bude bolet víc. Kdyby existoval jen tento svět, těžko by odměny/ tresty měly nějaký smysl. 

 

 

V Druhé knize Moše, Kapitola 21 máme například zákony, které říkají co dělat, pokud došlo k neúmyslnému zabití. Podle Tóry je to tak, že existuje město, které se nazývá Miklat, v překladu "kryt" a to je město, kde je zakázáno se mstít. Židovský zákon totiž praví, že pokud někdo úmyslně zabil našeho blízkého a jsou k tomu dostatečné důkazy, pak je povoleno toho člověka chytit a také ho zabít. Ale pokud to bylo omylem, má jít do města Miklat a tam už se mu nemůže nic stát.

 

Náš největší vykladatel Raši se k tomu vyjadřuje tak, že nic není náhoda a že Bůh už to tak plánoval a přímo chtěl, aby se ta nehoda stala. Je třeba vědět, že cokoliv se stane je vždy přesně navigováno a naplánováno. 

 

K tomuto tématu se váže i příběh z Midraše...Byli jednou dva muži. Jeden někoho zabil omylem, ale ten druhý úmyslně. Ani jeden čin ale neměl žádné svědky, kteří by mohli říct, jak se to stalo. Proto vrah nedostal trest, který mu náležel a ten, který zabil neúmyslně ani nešel do Miklatu, kde je msta zakázána. To město je nejen záchrana, ale vlastně i vyhnanství a izolace. Ale Bůh je spravedlivý a vždy soudí podle práva, proto zařídil, aby se oba muži setkali spolu v hospodě. Vrah seděl pod schody a ten, co zabil omylem na ty schody šel. Schody ale okamžitě spadly a muž pod nimi - vrah, na místě zemřel. V hospodě bylo mnoho svědků, kteří nyní viděli, že nebyl zabit úmyslně. Tím pádem nakonec každý dostal, co si zasloužil - vrah dostal trest smrti a ten co zabil neúmyslně šel nakonec do Miklatu

 

Z tohoto příběhu se naučíme, že navigace ze shora stojí za všemi nehodami, které se na světě stávají. Ten, kdo by neznal historii oněch dvou mužů by mohl říct, že ten pod schody je vlastně chudák, kterému se stala strašná věc, ale Bůh se nikdy nemýlí a ví koho potrestat. Nakonec vždy každý dostane to, co mu patří.  

 

Další příběh z Midraše vypráví o Moše, který prosil Boha, aby ho naučil, jak dělá navigaci ze shora, jak vše kontroluje a naviguje. Bůh mu na to řekl, aby za ním přišel na horu. Cestou k hoře viděl Moše velmi zvláštní věc. Nějaký muž přišel pít vodu z pramenu a když se sklonil, aby se napil, tak mu do vody spadla peněženka plná peněz. Ani si toho nevšiml a šel pryč. Jen co odešel, přišel druhý člověk, který měl také žízeň a našel ve vodě peněženku. Vzal ji k sobě a šel pryč. Následně přišel třetí muž, který se také přišel napít k prameni. Pije, pije, pije a ještě ani nedopije a už se vrátí muž, který byl u pramene jako první a shání se po svých penězích. Jenomže peněženka nikde. Protože vidí jen pijícího muže, obviní ho, že ho okradl a zabije ho. Když to viděl Moše, divil se a říká Bohu: "Bože, řekni mi tvé cesty. Proč ten, který našel peněženku, zůstane bez trestu, ale ten třetí zemřel?" A Bůh mu odvětil: "Všechno, co jsi viděl je pravda. Ten první člověk původně tu peněženku ukradl od toho druhého, který ji v prameni našel. Tím pádem původní majitel jen našel, co mu po právu patří. A ten třetí, který zemřel je vrah, který zabil otce muže, co pil jako první. Ten o tom sice ani nevěděl, ale zařídil jsem to tak, aby nakonec pomstil smrt svého otce."

 

V Tóře je psáno, že HaShem takto zařizuje, aby ti, kteří zabili, dostali trest smrti od nejbližších zavražděného. Ne každý má totiž právo na pomstu, ale jen opravdu ti nejbližší. Říká se tomu "vykoupení krve člověka". Nejde vlastně ani přímo o pomstu, ale o spravedlnost. 

 

Z těchto příběhů, které se opravdu staly, vidíme, že existuje tzv. "Hašgecha Medujeket", což je detailní kontrola všech "nehod", které se na světě stanou. Ne nadarmo se v Čechách říká přísloví "Nehoda není náhoda". :)  Během celého našeho života vidíme tisíce a tisíce příběhů, které nám připadají nespravedlivé. Ale je to jen proto, že nevidíme celý obraz! Je to jako když někdo jde do divadla a přijde až na úplný konec představení. Vidí, jak nějaký muž odporně bije nebohou ženu a řekne si: "Co to je za hnusného chlapa? Takhle bije chudáka ženskou? Co to je za hrozné divadlo?" A divák vedle něj mu řekne: "Pssst! Buď potichu! Kdybys viděl celou hru od začátku, tak bys řekl, že tohle je ještě nic proti tomu, co mu ta hnusná ženská před tím udělala!" 

 

I my vidíme jen malé částečky celého obrazu. Neznáme minulost každé duše. Nevíme, co ta duše dělala v minulém životě a co musí v tomto opravit. Nemůžeme tedy vědět proč se někomu daří skvěle a proč jiný má jen problémy. Kdybychom ale měli tu schopnost vidět všechny souvislosti, poznali bychom, že Bůh je maximálně spravedlivý a milostivý!

Autor: Jair Jerochim | středa 28.12.2016 15:00 | karma článku: 9,04 | přečteno: 349x
  • Další články autora

Jair Jerochim

A vše se obrátilo...

Není to nic nového, že někteří lidé mají sklon nenávidět Židy. Bylo tomu tak i za doby královny Ester, kdy se zlý Hamán (pocházející z Amalek) pokusil vyhubit Židy po celém světě.

7.3.2017 v 18:43 | Karma: 13,46 | Přečteno: 507x | Kultura

Jair Jerochim

Duševní Klid

Často se mluví o tom, že v dnešní době jsou lidé více ve stresu nebo nespokojení. Mnoho lidí je až tak ve stresu, že nemají ani čas na přátele nebo rodinu. Když se ale podíváme na realitu, je to velký paradox.

6.3.2017 v 11:11 | Karma: 10,55 | Přečteno: 425x | Kultura

Jair Jerochim

Bezpodmínečná láska

Často se ptáme, co je to vlastně láska? Víme vůbec, co je to láska a nebo jsme si na to slovo prostě zvykli a vypustíme ho z pusy úplně lehce a bez toho, že doopravdy víme, co to slovo znamená?

18.1.2017 v 21:44 | Karma: 16,88 | Přečteno: 1131x | Kultura

Jair Jerochim

Vděčnost

Jeden člověk potkal anděla a prosil ho, aby ho vzal na výlet do nebe. Anděl mu řekl, že zrovna tohle není možné, ale že mu i přesto něco zajímavého ukáže.

11.1.2017 v 13:15 | Karma: 22,66 | Přečteno: 686x | Kultura

Jair Jerochim

Andělé

Článek o Duchách byl na mém blogu velmi úspěšný, mnoha lidem otevřel oči a doporučuji si ho přečíst ještě jednou, aby vám i dnešní článek byl jasnější.

3.1.2017 v 15:00 | Karma: 10,96 | Přečteno: 309x | Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 572x
Narozen rodičům původem z Evropy (Česká Republika, Německo) v roce 1983 v Jeruzalémě. Dostalo se mu ortodoxní výchovy v ješivách v Kiriat Malachi a v Jeruzalémě. Vedle toho se ale také věnoval umění a studiu hudby. V Izraeli strávil 20let. V roce 2000 absolvoval roční kurz při Tel Avivské univerzitě pro Komunikační média - rádio, moderování a komentátorství. Jeho učitelem byl Beni Pejsik známý z rádia 2 (Reshet Bet) a Hlas Izraele. V následujícím roce pak absolvoval kurz pro zřizování a vedení televizních lokálních kanálů v Jeruzalémě. Od roku 2002 byl navržen ke studiu synagogálního zpěvu u známého kantora Samuele Barzilaje ve Vídni. V roce 2010 změnil bydliště a přestěhoval se do Basileje ve Švýcarsku, kde působil jako kantor a zpěvák židovských písní při různých příležitostech. Také duchovně vedl obec v Sélestat (Alsasko, Francie), která spadá pod Židovskou federaci Strassbourg. Od roku 2002 byl vrchním kantorem židovské obce v Praze. Po smrti kantora a duchovního Viktora Davida Feurlichta, který vedl synagogu v letech komunismu i po jeho pádu, se stal prvním oficiálním mladým porevolučním kantorem Staronové synagogy. V letech 2005 - 2010 byl Jair Jerochim též kantorem a duchovní osobností Jeruzalémské synagogy. Vydavatel listů Shabat be Prag (v angličtině a hebrejštině). Hrál ve filmu "Harpatka be Prag" (Dobrodružství v Praze) od bratrů Cohenových a v dokumentárním seriálu německé televize a studia Barrandov "Historie židovského národa". Současně spolupracuje s profesorkou na DAMU na novém rádiovém singlu. Je to člověk, který je bezkonfliktní a jako své poslání považuje spojovat lidi a ukázat jim lepší životní cestu. Své židovství nikterak neskrývá. Je to typický ortodoxní Žid, který chodí po ulici s jarmulkou a nosí cicit. Na každého se usmívá a pokud vidí, že je někdo v nesnázích, vždy se mu snaží být nápomocen. Aktuální videa najdete na YouTube kanálu pod názvem "Světlo všude", kde Rabi Jair mluví nejen o judaismu a Tóře. Jair.cz

Seznam rubrik