Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Narozeniny a jejich význam

Každý z nás má jednou za rok narozeniny. Den, kdy víme, že jsme se narodili. Většina lidí ten den nezmešká a snaží se ho aspoň nějak oslavit. 

Abychom si mohli lépe uvědomit, proč je slavíme a proč je to důležité datum, píši pro vás tento článek....

 

 Chasidut vysvětluje, že ve chvíli, kdy se člověk narodí je v nebi rozhodnuto, že svět bez něj nemůže dál existovat. Měli bychom si uvědomit, že ve chvilce, kdy se člověk narodí, je odeslána z nebe dolů určitá duše pro toho člověka. Podle situace, která právě souvisí s oním člověkem a jeho okolím, se rozhodne, kterou duši mu Bůh sešle. Hlavně od roku 1992 (podle židovského data 5752) už jsou převážně posílány duše nové, které neměly žádné předchozí životy. Každopádně většina lidí je na světě už po několikáté. Toto téma se nazývá v kabaleGilgul Nešamot a je to něco jako "reinkarnace". 

 

 Vraťme se k tématu narozenin. Je to den, kdy naše tělo dostalo, ve chvíli prvního nádechu, duši. Jak je psáno v I. knize Moše:"...vdechl do jeho chřípí dech života a člověk se stal živou duší." Vlastně oslavíme den, který naše duše šla dolů do světa. Žádná duše nejde dolů bez určitého poslání. Nejenom, že staré duše chodí opravit, co nestihly v minulém životě, ale i člověk, který má duši novou, musí splnit své poslání na tomto světě, protože jinak by se nemusel vůbec narodit. 

 

A co vlastně máme opravit? Na to jsou dvě odpovědi:  

 

1) Každá duše má individuální opravu, kterou může zjistit pomocí toho, že ví, co mu jde v životě těžko. Dobré skutky, které by měl dělat, ale zrovna se mu do nich ani trochu nechce? To by mohla být jeho oprava. Nebo třeba takový lakomec, co by měl opravit svou duši a být štědrý. Ten, kdo má malou víru a hodně deprese, tak by měl být veselý a pracovat na své víře. Vzteklý člověk by měl pracovat na tom, jak být klidný a příjemný pro ostatní. A takhle bychom měli na sobě každý pracovat, abychom se dostali k dokonalosti. Každopádně abychom si byli jistí a abychom věděli, co je oprava naší duše, je dobré se poradit s velkým spirituálním rabínem jako jsou třeba Admorim a Kabalisté. 

 

2) Jsou generální opravy, které se týkají každého z nás. Samozřejmě se to týká morálního chování a dodržování 7 Noachidských přikázání nebo v případě Židů, dodržování celé Tóry!  Cílem tohoto světa je dokonalá oprava všech duší a tím pádem dokonale opravený svět, ve kterém se Bůh může zjevit jako dřív, než svět padl do duchovních nečistot. Teď už chápeme, proč je den našich narozenin tak významným dnem. V každém roce se energie, která odstartovala náš život a zrození znovu zopakuje v ten samý den! Ale tady je důležité si uvědomit, že pouze židovský kalendář bere v potaz postavení všech nebeských těles a kombinuje sluneční i lunární kalendář, čímž se dostaneme vždy na naprosto stejné datum. Co se týká vašeho spirituálního života, tak se rozhodně neřiďte gregoriánským nebo lunárním kalendářem. Pokud chcete zjistit vaše datum narození, podívejte se ZDE. Je třeba dát pozor na to, že pokud jste narozeni po setmění, jedná se už o druhý den a v odkazu máte možnost to označit.  Když už chápeme, co to všechno znamená, otázkou je, jak to vlastně oslavit? Jít někam do baru, na diskotéku nebo si snad toho dne vůbec nevšímat? Určitě vám dojde, že jenom jít do baru nebo to oslavit jen nějakým nízkým způsobem je velká škoda a vlastně ani nevnímáme duši, kterou v sobě máme a především nejsme vděčni Bohu za to, že jsme se narodili. Proto vám napíšeme pár tipů, jak narozeniny správně oslavit.... 1) Určitě to můžeme oslavit s přítáteli nebo rodinou, což je dokonce i doporučeno. Ale raději někde slušně, třeba doma.

 

2) Zrekapitulujeme si celý předchozí rok, abychom viděli, co jsme vylepšili, co máme vylepšit, na čem zapracovat, od čeho upustit, čímž dáme narozeninám smysl. Je to také vhodný den udělat Tšuva (více o Tšuva v minulém článku) a začít nový život.  

 

3) Dáme si alespoň 2 předsevzetí, o kterých víme, že je můžeme zvládnout. Sdělíme to přátelům nebo příbuzným, čímž dostanou větší sílu, protože k tomu máme svědky. A na to si třeba připijeme! 

 

4) Tento den je doporučeno dávat peníze na dobročinnost (Cdaka).

 

5) Děkujeme Bohu, že se rozhodl nás poslat do světa.

 

6) Děkujeme rodičům, že se o nás postarali a vedli nás ke správnému životu.

 

7) Den, kdy se narodíme dostaneme velkou sílu. Je psáno: "Mazalo Gavar". To znamená, že naše štěstí je mnohem silnější a proto bychom náš den měli využít k tomu, abychom požehnali naše blízké, kamarády a rodinu. Požehnání, která jim ten den dáme, mají větší sílu než dny jiné. 

 

8) Je to den kdy máme sílu vymodlit a poprosit od Boha cokoliv, co si přejeme (samozřejmě pokud to není proti jeho příkazům!!!). A jak je psáno v Žalmu 2, Verš 7 a 8: " ... Bůh mi řekl: Ty jsi můj syn. Dnes jsem tě zplodil. Požádáš-li mne, dám ti to..." 

Autor: Jair Jerochim | čtvrtek 22.12.2016 7:00 | karma článku: 11,63 | přečteno: 506x
  • Další články autora

Jair Jerochim

A vše se obrátilo...

Není to nic nového, že někteří lidé mají sklon nenávidět Židy. Bylo tomu tak i za doby královny Ester, kdy se zlý Hamán (pocházející z Amalek) pokusil vyhubit Židy po celém světě.

7.3.2017 v 18:43 | Karma: 13,46 | Přečteno: 507x | Kultura

Jair Jerochim

Duševní Klid

Často se mluví o tom, že v dnešní době jsou lidé více ve stresu nebo nespokojení. Mnoho lidí je až tak ve stresu, že nemají ani čas na přátele nebo rodinu. Když se ale podíváme na realitu, je to velký paradox.

6.3.2017 v 11:11 | Karma: 10,55 | Přečteno: 425x | Kultura

Jair Jerochim

Bezpodmínečná láska

Často se ptáme, co je to vlastně láska? Víme vůbec, co je to láska a nebo jsme si na to slovo prostě zvykli a vypustíme ho z pusy úplně lehce a bez toho, že doopravdy víme, co to slovo znamená?

18.1.2017 v 21:44 | Karma: 16,88 | Přečteno: 1131x | Kultura

Jair Jerochim

Vděčnost

Jeden člověk potkal anděla a prosil ho, aby ho vzal na výlet do nebe. Anděl mu řekl, že zrovna tohle není možné, ale že mu i přesto něco zajímavého ukáže.

11.1.2017 v 13:15 | Karma: 22,66 | Přečteno: 686x | Kultura

Jair Jerochim

Andělé

Článek o Duchách byl na mém blogu velmi úspěšný, mnoha lidem otevřel oči a doporučuji si ho přečíst ještě jednou, aby vám i dnešní článek byl jasnější.

3.1.2017 v 15:00 | Karma: 10,96 | Přečteno: 309x | Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 572x
Narozen rodičům původem z Evropy (Česká Republika, Německo) v roce 1983 v Jeruzalémě. Dostalo se mu ortodoxní výchovy v ješivách v Kiriat Malachi a v Jeruzalémě. Vedle toho se ale také věnoval umění a studiu hudby. V Izraeli strávil 20let. V roce 2000 absolvoval roční kurz při Tel Avivské univerzitě pro Komunikační média - rádio, moderování a komentátorství. Jeho učitelem byl Beni Pejsik známý z rádia 2 (Reshet Bet) a Hlas Izraele. V následujícím roce pak absolvoval kurz pro zřizování a vedení televizních lokálních kanálů v Jeruzalémě. Od roku 2002 byl navržen ke studiu synagogálního zpěvu u známého kantora Samuele Barzilaje ve Vídni. V roce 2010 změnil bydliště a přestěhoval se do Basileje ve Švýcarsku, kde působil jako kantor a zpěvák židovských písní při různých příležitostech. Také duchovně vedl obec v Sélestat (Alsasko, Francie), která spadá pod Židovskou federaci Strassbourg. Od roku 2002 byl vrchním kantorem židovské obce v Praze. Po smrti kantora a duchovního Viktora Davida Feurlichta, který vedl synagogu v letech komunismu i po jeho pádu, se stal prvním oficiálním mladým porevolučním kantorem Staronové synagogy. V letech 2005 - 2010 byl Jair Jerochim též kantorem a duchovní osobností Jeruzalémské synagogy. Vydavatel listů Shabat be Prag (v angličtině a hebrejštině). Hrál ve filmu "Harpatka be Prag" (Dobrodružství v Praze) od bratrů Cohenových a v dokumentárním seriálu německé televize a studia Barrandov "Historie židovského národa". Současně spolupracuje s profesorkou na DAMU na novém rádiovém singlu. Je to člověk, který je bezkonfliktní a jako své poslání považuje spojovat lidi a ukázat jim lepší životní cestu. Své židovství nikterak neskrývá. Je to typický ortodoxní Žid, který chodí po ulici s jarmulkou a nosí cicit. Na každého se usmívá a pokud vidí, že je někdo v nesnázích, vždy se mu snaží být nápomocen. Aktuální videa najdete na YouTube kanálu pod názvem "Světlo všude", kde Rabi Jair mluví nejen o judaismu a Tóře. Jair.cz

Seznam rubrik